aquarium fort kijkduin

Educatie & schoolreisjes

Op schoolreis naar Fort Kijkduin is niet alleen kennismaken met de geschiedenis, maar je kunt ook actief bezig zijn in onze Napoleontische vesting. Ontdek het fort op diverse manieren: met een museumdocent, met een speurtocht of op eigen gelegenheid!

Fort Kijkduin is leuk én leerzaam!

Ons educatieprogramma daagt leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs uit en zet ze aan het denken.

In Fort Kijkduin staat de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving centraal. Je maakt een boeiende en actieve reis door het verleden, altijd gericht op ervarend leren door zelf actief onderwerpen te onderzoeken en ontdekken.

En natuurlijk stropen we zelf de mouwen op en gaan aan het werk. Een ervaren workshopdocent begeleidt de leerlingen.

Ons aanbod:

Speur naar het Vredesdier 

Erfgoed educatie
Interactieve kleuterspeurtocht voor nieuwsgierige kinderen.
BO Groep 1/2 en 3
Het Fort Kijkduin is voor kinderen een groot avontuur. Wij komen eerst voor een les naar school en maken samen met  de kinderen een vredesdier.
Als kleine soldaatjes komen de kinderen daarna naar het fort. Ze zingen en hebben  wellicht een mooie muts op. In en buiten het fort kijken we waar de soldaten woonden en sliepen.
Op het mysterieuze fort begint het speuren, want ieders dier moet naar zijn eigen plek. Daarna is het tijd om voor het eten te zorgen, te oefenen, kijken of de vijand er aan komt en de natuur te verzorgen.
Een ervaren workshopdocent begeleidt de leerlingen.


Doelstellingen: 

  • De leerling  heeft aandacht voor onderwerpen uit de directe omgeving en levenssfeer.
  • Bij de leerling staat het zelf ervaren centraal. De leerling wordt zich bewust van verbanden en kan deze herkennen. De leerling leert vanuit een ander perspectief kijken.
Periode: Hele seizoen
Locatie: Fort Kijkduin, fort uit de Stelling Den Helder
Duur: 1,5 uur op school en 1,5 uur op het fort
Kosten per groep: € 195,00

Daar zijn de soldaten! 

Geschikt voor BSO: groep 4, groep 5 en groep 6

Erfgoed educatie

De wind waait rond het fort, de zon schijnt en de deuren staan open. De wind waait door alle gaten, alleen is er niemand te zien. Via de poort staan de kinderen ineens op een binnenplein en kijken tegen de hoge muren.

Daarna krijgen de kinderen een speciale rondleiding door het fort en komen ze tijdens een interactieve tocht heel veel te weten over de betekenis van het fort. We meten hoe groot het fort is, ontdekken de geheime gangen, bekijken de kruitkamers en nog heel veel meer.

Voorbereiding:
Op de website van Fort Kijkduin staat een digitale educatiekit. Hier vind je suggesties, opdrachten en informatie ter voorbereiding van het bezoek. Het is fijn als deze voorbereiding met de leerlingen gedaan is. Je kunt zelf kiezen wat voor jullie passend is.

Meer informatie: Daar zijn de soldaten

Geschikt voor
Groep 4, Groep 5, Groep 6
Soort
Les of lessenreeks
Discipline
Erfgoed
Thema
Geschiedenis
Locatie
Op locatie (buiten de school)

Datum
In overleg
Duur
1 uur 30 minuten
Lesmateriaal
Beschikbaar
Kosten
€ 105,00 per groep
Bijzonderheden
Les vindt plaats op Fort Kijkduin.
Groepsgrootte
Maximaal ca. 30 leerlingen.

Fort Kijkduin zelf ontdekken.

Hierbij kun je met je groep je eigen gang gaan en zelf het fort en de geschiedenis ontdekken. Uiteraard is er voldoende documentatie of een spannende (aquarium)speurtocht bij ons aanwezig om je daar op voor te bereiden. Vraag er naar tijdens de boeking.

Fort Kijkduin ontdekken met de gids.

Onze gids leidt de klas door het fort en vertelt daarbij bijzondere verhalen uit het verleden. De nadruk ligt op de tijd van Napoleon, de Tweede Wereldoorlog en de geheimen van het fort.

Graag wijzen we je er op dat er nog veel meer te zien is in Den Helder. Je kunt bijvoorbeeld je uitje naar Fort Kijkduin combineren met een bezoek aan het Atlantikwall Centrum, de Helderse Vallei, Natuurinformatiecentrum Balgzand ’t Kuitje of het Reddingmuseum. Wij regelen dat uiteraard graag voor je.

Fort Kijkduin is voor scholen tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.

Informatie en boekingen via info@fortkijkduin.nl of 0223-612366

lespakket schoolreisje