Activiteiten en events

Activiteiten en events

Het spannendste fort van Nederland!

Op Fort Kijkduin is er heel veel te beleven! Naast dat het fort, het aquarium en het museum al een bezienswaardigheid op zich is organiseert Fort Kijkduin ook hele leuke activiteiten en evenementen.
Wat staat er op de planning en wat is er in het verleden al gebeurd?

Verleden

De verborgen bunkers van Fort Kijkduin

Fort Kijkduin heeft aan de oostzijde een groot aantal experimentele bunkers verborgen in de duinen liggen. Tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september 2023 kon je gratis met een rondleiding mee langs deze bunkers!
Deze militaire verdedigingsweken komt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog (1916) en bieden een kijkje in de tijdsgeest van toen. De bunkers zijn bestempeld als ‘provinciaal monument’, dat is heel bijzonder aangezien er slechts 3 plekken in Den Helder (Huisduinen) als provinciaal zijn aangewezen.
Gids Marcel vertelde enthousiast aan de bezoekers alles wat er te weten viel.

Fortenfestival op Fort Kijkduin

Fort Kijkduin heeft dit jaar het seizoen weer afgesloten met Fortenfestival! Op 2 september waren er een  een hoop leuke activiteiten te beleven zoals het kanon schieten door een Frans leger. Het fort kwam tot leven theaterspel van Figurantengroep OuderwetZ. Wasvrouwen probeerden je een wasje mee te laten draaien en echte Franse soldaten vuurden kanonnen af. Tijdens Fortenfestival waren er naast de schietactiviteiten ook veel leuke dingen te doen voor kinderen zoals boogschieten, spelletjes, visvoerrondleidingen in het aquarium en was er gezellige historische muziek.

Lezing Slag bij Kijkduin op Fort Kijkduin op 21 augustus 2023
Op 21 augustus 2023 is het precies 350 jaar geleden dat tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674) ter hoogte van Huisduinen de zeeslag bij Kijkduin (Battle of Texel) plaatsvond tussen een Nederlandse en een FransEngelse vloot. Luitenant-admiraal-generaal Michiel Adriaanszoon de Ruyter en luitenant-admiraal Cornelis Tromp gingen de strijd aan met de Engelse admiraal prins Rupert van de Palts en de Franse admiraal Jean d’Estrées. In 1673 waren kansen ontstaan het land veilig te stellen tegen buitenlandse dreiging en de sleutel daartoe lag op zee. Ter hoogte van Kijkduin bij Den Helder, een hooggelegen punt langs de kust bij Huisduinen, kreeg De Ruyter Rupert in het vizier. Het uitzicht over ‘s Landsdiep en de Zuiderhaaks was schitterend. Op de kust waren onder de bezielende leiding van dominee Salomon van Til honderden kustbewoners tussen Petten en Den Helder bijeengekomen om vanaf de duinen het gevecht gade te slaan. Voor even lag het werk stil.

Op verzoek van de Staten van Holland waren in de dorpen de kerken opgesteld voor gebed en luidden de klokken. Van Til, afkomstig uit Huisduinen, ging in gebed. ‘Alle hoofden ontblootten zich en de predikant, die op een van de duintoppen stond, droeg het benauwde vaderland aan God van hemel en aarde op.’ Van Til bad voor een goede uitkomst, sprak de aanwezigen op het strand moed in en zei dat de overwinning in Gods handen lag. Zijn woorden maakten diepe en intense indruk. Hoe verliep deze zeeslag? En waarom had De Ruyter daarna een zwaar gemoed?

Lezing Slag bij Kijkduin

De Slag bij Kijkduin was een zeeslag bij Den Helder tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot op 21 augustus 1673. Het was de laatste grote slag tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. Stichting Erfgoed Den Helder geeft aandacht aan de Slag bij Kijkduin door het organiseren van een lezing  op maandag 21 augustus in Fort Kijkduin.

De lezing wordt gegeven door Graddy Boven, conservator van het Marinemuseum. De lezing is gratis.

 

Herdenking Grote Bombardement – de maand mei 2023
In februari 2023 is het 80 jaar geleden dat het grote bombardement plaatsvond. Den Helder is de meest gebombardeerde stad van het land. Wel meer dan 150 luchtaanvallen hebben hier plaatsgevonden. Stichting Erfgoed Den Helder besteedt aandacht aan deze gebeurtenis door middel van een herdenking.

Grote luchtaanvallen op Rotterdam, Den Haag of Nijmegen zitten in het collectief geheugen. Velen denken dat Rotterdam het zwaarst is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat Den Helder een groter lijden heeft ondergaan, is bij weinigen bekend. Meer dan 160 bommen vielen er op de stad, bijna tweehonderd mensen lieten hierbij het leven. Stichting Erfgoed ziet een groot belang om aandacht te vestigen op de Helderse oorlogsgeschiedenis en is initiatiefnemer van het evenement “Den Helder meest gebombardeerde stad van Nederland”. De gehele maand mei zal in het teken staan van activiteiten rondom het verhaal van de stad in oorlogstijd.

Activiteiten

Een van de onderdelen is een historische wandeltocht met audiotour, met een daaraan gekoppelde website langs vele locaties in de binnenstad en op Willemsoord. De tocht vertelt het verhaal van de vele bombardementen op de stad en geeft beeld van het verleden en heden op diverse plaatsen. De ravages van de bombardementen worden zichtbaar.

Daarnaast is er de hele maand mei een breed programma, dat wordt opgesteld met diverse partijen. Er worden diverse lezingen gehouden, rondleidingen georganiseerd, Zevenskoop gaat een film draaien. Er zijn kleine exposities, een fotoworkshop, een educatief programma voor de oudste leerlingen van de basisscholen en Woningstichting Den Helder geeft een architectuurlezing over de wederopbouw van de stad na de oorlog.

Het evenement loopt door tot de landelijke Bunkerdag, in het eerst weekeinde van juni. Dan zal er ook een rondleiding zijn op Willemsoord langs de bunkers en één bunker wordt zelf speciaal voor dat weekend opengesteld. Een uniek kijkje in de geschiedenis wat eerder nog niet mogelijk was.

Eind april is de website www.bombardementenopdenhelder.nl online gegaan. Hier vind je alle informatie over het evenement en kun je de audiotour te vinden.

Dit evenement is onder andere mogelijk gemaakt door gemeente Den Helder en Stichting Ondernemen aan Zee en Willemsoord BV.

Verbouwing aquarium 2022 – 2023
In het najaar van 2022 heeft het Noordzeeaquarium de lang verwachte verbouwing ondergaan. Een nieuwe expositie en alles is aangepakt: nieuwe verlichting, een nieuw filtersysteem, een verfbeurt en zelfs het polijsten van het acryl bij enkele bassins. Via social media werd het publiek op de hoogte gehouden, hier kun je het proces terugzien!

Kerstvakantie 2022
In de afgelopen opende het Noordzeeaquarium weer! Er waren tijdens de kerstvakantie leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd met het thema aquarium, zoals het zeelaboratorium, een nieuwe speurtocht, er waren duikers op bezoek en kinderen konden een echte zeemeermin ontmoeten.

Rampenfietstocht oktober 2022
In het kader van het thema ‘Wat een ramp!’ van de maand van de Geschiedenis zijn meerdere culturele instellingen in Den Helder bij elkaar gekomen om een leuk programma te vormen rondom dit thema. Den Helder heeft namelijk vele rampen overleefd: branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen en zeeslagen. Vele verhalen liggen verscholen en tijdens de maand van de Geschiedenis in oktober 2022 worden deze verhalen publiekelijk verteld.

Op 4 dagen in oktober kon je mee met de fietstour De rampen van Den Helder. Een twee tot drie uur durend programma waar je op de fiets, begeleidt door een kundige gids, langs de bibliotheek School 7, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum fietst. Bij elk van deze locaties werd een verhaal verteld van een specifieke ramp in Den Helder of omgeving en je leerde welke gevolgen deze ramp had op de stad en haar bewoners. Vanaf de 17de eeuw tot aan de 19de eeuw dateren de verschillende verhalen met elk andere hoofdrolspelers. Halverwege de tocht kregen de deelnemers koffie of thee en iets lekkers.

Fortenfestival september 2022
Op 11 september barstte Fort Kijkduin weer los met het Fortenfestival! Een hoop leuke activiteiten zoals boog-, buks- en katapultschieten werden aangeboden die je zelf ook kon proberen. In voorbereiding op de maand van de geschiedenis in oktober is het thema dit jaar ‘Wat een ramp!’, deze dag zijn er een hoop rampen te ontdekken en te beleven.

Wat niet kan ontbreken is het theaterspel van Figurantengroep OuderwetZ, hierdoor komt het fort echt tot leven! Wasvrouwen laten de ramp van armoede zien en echte Franse soldaten vuren kanonnen af. Tijdens Fortenfestival zijn er naast de schietactiviteiten ook veel leuke dingen te doen voor kinderen zoals een springkussen, knutselworkshops, gezellige historische muziek, visvoerrondleidingen in het aquarium of doe mee aan verstoppertje spelen in de duinen!

Dag van het Wad
Beleef de Waddenzee bij Fort Kijkduin tijdens Dag van het Wad!
Altijd rond eind juni wordt Dag van het Wad gevierd. Daarbij wordt de Waddenzee op alle aangrenzende kustplekken in de spotlights gezet. De ondiepe kustzee behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en dat is heel bijzonder. Fort Kijkduin laat graag zien hoe mooi het leven langs de kust is en neemt je mee op excursie! Bij paal 0 loopt de Noordzee af en begint de Waddenzee, deze paal staat op de pier vlak naast Fort Kijkduin. Bij deze pier kun je tijdens Dag van het Wad met een kundige dierverzorger uit het aquarium boomkorvissen met een klein sleepnet, garnalen vangen met een garnalennetje en krabben tukken met een touwtje en een mossel!