museum den helder

Museum

De geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving staan centraal in het museum. Beleef hier alvast een voorproefje van het museum van Fort Kijkduin!

 

Beuk 3. De cantine

Binnen het fort was de ‘cantine’ het centrum van vermaak en jolijt…. Menig sterk verhaal werd en wordt er nog steeds verteld… alleen onder andere omstandigheden.

Beuk 4. De wapenkamer

In de loop der eeuwen is het wapentuig steeds groter en beter geworden. In onze wapenkamer laten we daar een groot aantal voorbeelden van zien.

Beuk 5a. Bodemvondsten en overblijfselen

Geschiedenis leer je uit verschillende zaken. Soms leer je het verleden alleen uit boeken, schilderijen of verhalen, soms ook uit dingen die je in de grond vindt of misschien zelfs op een rommelmarkt koopt. Complete gebruiksvoorwerpen of andere zaken, maar ook brokken of losse onderdelen, die je kunnen vertellen hoe mensen in het verleden dachten en deden. En soms blijkt er niet zoveel veranderd te zijn of hebben we nog niet zo lang geleden het wiel opnieuw uitgevonden.

Beuk 5b. De bouwplaats

Er is in de loop der jaren veel veranderd op Fort Kijkduin. De tweede fase herstel is klaar en het eindresultaat mag er zijn met een bijzonder fort met bouwstijlen uit een 200 jarige periode.

Beuk 5c. Het begin en hoe het verder ging…

Fort Kijkduin is in gebruik geweest door verschillende militaire eenheden onder wisselende omstandigheden. Franse matrozen in het begin en de kanonniers van de Kustartillerie rond 1900. Die militaire eenheden namen zo hun eigen wapentuig en gebruiksvoorwerpen mee. Ook is er veel verbouwd en aangepast. Dat gebeurde niet altijd veilig, maar wel met een ultiem doel: het verdedigen van de werf en haven van de Koninklijke Marine.

Beuk 6. Wij doen niet mee

Jarenlang is dat de leus geweest van het Koninkrijk der Nederlanden. “we zijn neutraal” heet dat dan. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot en je moet je verdediging wel op orde hebben, want de vijand, wie dat dan ook mag zijn. ligt altijd op de loer en wil je toch stiekem onaangenaam verrassen. En dan is er nog altijd de verveling..

Beuk 7. Je bent zomaar evacuee

De Tweede Wereldoorlog is voor Den Helder een vervelende tijd geweest. Het overgrote deel van de bewoners moest gedwongen vertrekken en werd zo evacuee. Daarna gebeurde er van alles in Den Helder waar we niet graag aan herinnerd worden. Bij terugkomst troffen ze een lege stad aan, grotendeels ruine en zonder bezetter, want die was net gedeporteerd.

Beuk 8. Daarna was het afgelopen

Vreugde bij het einde van de oorlog, maar dat betekende ook het einde van Fort Kijkduin als militair object. Aan de ene kant in Den Helder opbouw (wederopbouw) en aan de andere kant op het fort verval.