Fort Kijkduin gaat verbouwen!

Fort Kijkduin gaat verbouwen!

Persbericht 19 december 2023

Fort Kijkduin gaat verder vernieuwen!  

Na de kerstvakantie start Fort Kijkduin met het volgende vernieuwingstraject. In 2021 werd de brug en het plein aangepakt en kwam er een nieuwe tentoonstelling. Begin 2022 werd de nieuwe tentoonstelling ‘Aanvallen en verdedigen’ geopend, waar het Noordzeeaquarium onderdeel van was. Nu is het fort weer toe aan de volgende vernieuwingsslag. De entree van Fort Kijkduin wordt volledig vernieuwd en er komt een nieuwe familietentoonstelling in beuk 6 en 7. De verbouwing start op 8 januari 2024. Dan sluit Fort Kijkduin haar deuren voor het publiek.  De verwachting is dat het fort zaterdag 23 maart weer open gaat.

Entree

De huidige entree bestaat al sinds 1996. Er zijn in de loop der jaren kleine aanpassingen gemaakt, maar nu is het tijd voor een grootschalige verbouwing om de ruimte weer functioneel en gereed te maken voor de toekomst. Naast de vloer, worden ook alle toiletunits en het horecagedeelte aangepakt. Er komt een flexibele afscheiding waardoor het fort bijeenkomsten en feestelijke gebeurtenissen beter kan faciliteren.

Familietentoonstelling Voor een dag soldaat.

Waan jezelf voor een dag een soldaat in Fort Kijkduin. Deze tentoonstelling neemt jong en oud mee naar de periode van de mobilisatie in Nederland. Vanaf 28 augustus 1939 werd het Nederlandse leger in paraatheid gebracht en werden soldaten in heel Nederland opgeroepen. Zo ook Co van Es, die zich moest melden bij Fort Kijkduin. Hij is 21 jaar als hij op 11 april 1939 wordt opgeroepen voor de voormobilisatie van Nederland. De tentoonstelling vertelt zijn verhaal tijdens zijn verblijf in Fort Kijkduin en leert kinderen spelenderwijs hoe het was om tijdens de mobilisatie in Fort Kijkduin te leven. Een leuk en leerzame tentoonstelling voor alle generaties!

Mogelijk gemaakt door

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de EU (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en Leader (Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling). Het wordt ook mogelijk gemaakt door: Waddenfonds, gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland.

Update maandag 22 januari 2024

Inmiddels is het fort al twee weken gesloten en wat een werk is er verricht in die tijd!
In het museumcafé is alle inboedel verwijderd en kort daarop zijn ook alle barretjes gesloopt. De werkmannen zijn inmiddels bezig met het opnieuw opbouwen van de keukenonderdelen.

In het museum is in de eerste week alle collectie verwijderd en zorgvuldig opgeborgen in het museumdepot. Op de vrijdag werd er een film opgenomen met soldaten van de kustartillerie. De film zal in de nieuwe expositie te zien zijn. In de tweede week zijn alle onderdelen verwijderd die niet in in de nieuwe tentoonstelling terugkomen zoals de kleine diorama’s van de mijnen en het zoldertje erboven. Binnen een dag was alles gesloopt!


Update maandag 29 januari

De bovenlaag van de vloer is geschuurd en bewerkt met een primer. Momenteel wordt de vloer gestort, dat gebeurt in delen!


Update maandag 5 februari

De toplaag van de vloer in de bovenzaal ligt erin. Die heeft een tijdje gedroogd en afgelopen weekend is de bovenste laag weer glad geschuurd. Aankomende week wordt de toplaag bevestigd en daarna kunnen we pas echt zien hoe de vloer eruit komt te zien.

In het museum is alles gesloopt wat daarvoor op de nominatie stond. De museummeubelen worden momenteel vervaardigd bij Expotise op Texel en zullen binnenkort opgebouwd worden.

 

Fort Kijkduin is vanwege de verbouwing gesloten tussen 8 januari en medio maart 2024.

Op deze pagina kun je het nieuws volgen rondom alle vernieuwingen!

Ook op Facebook en Instagram zijn de actualiteiten te volgen.

Fort Kijkduin gaat verbouwen!