Fort Kijkduin is aan het verbouwen!

Fort Kijkduin is aan het verbouwen! 8 januari - 22 maart

Fort Kijkduin gaat verder vernieuwen!  

Vanaf 8 januari 2024 is Fort Kijkduin met het volgende vernieuwingstraject van start gegaan!
In 2021 werd de brug en het plein aangepakt en kwam er een nieuwe tentoonstelling. Begin 2022 werd de nieuwe tentoonstelling ‘Aanvallen en verdedigen’ geopend, waar het Noordzeeaquarium onderdeel van was. Nu is het fort weer toe aan de volgende vernieuwingsslag. De entree van Fort Kijkduin wordt volledig vernieuwd en er komt een nieuwe familietentoonstelling in beuk 6 en 7. De verbouwing startte op 8 januari 2024 en werden de deuren voor het publiek gesloten. De verwachting is dat het fort zaterdag 23 maart weer open gaat.

Entree

De huidige entree bestaat al sinds 1996. Er zijn in de loop der jaren kleine aanpassingen gemaakt, maar nu is het tijd voor een grootschalige verbouwing om de ruimte weer functioneel en gereed te maken voor de toekomst. Naast de vloer, worden ook alle toiletunits en het horecagedeelte aangepakt. Er komt een flexibele afscheiding waardoor het fort bijeenkomsten en feestelijke gebeurtenissen beter kan faciliteren.

Voor een dag soldaat

Waan jezelf voor een dag een soldaat in Fort Kijkduin en ontmoet Co van Es. Hij is 21 jaar als hij in april 1939 wordt opgeroepen voor de voormobilisatie van Nederland. Hitler is in 1933 rijkskanselier van Duitsland geworden en sindsdien zijn de spanningen tussen de Europese landen flink opgelopen. De Nederlandse regering voelt steeds meer de oorlogsdreiging en kondigt op 28 augustus 1939 de algemene mobilisatie af: nu moet het hele leger paraat staan om het land te verdedigen tegen een mogelijke Duitse inval. Co is ingedeeld bij het Regiment Kustartillerie dat hier op Fort Kijkduin is gelegerd. Als sergeant van de Tweede Batterij 15 Lang 40 geeft hij leiding aan een groep soldaten.

Wat doe je de hele dag als je zit te wachten op de vijand? Loop een dag mee met Co en beleef de mobilisatie op Fort Kijkduin.

Deze familietentoonstelling is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Co van Es, dat hij na de oorlog optekende in De tinnen soldaatjes van Fort Kijkduin.

Mogelijk gemaakt door

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de EU (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en Leader (Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling). Het wordt ook mogelijk gemaakt door: Waddenfonds, gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland.

Fort Kijkduin is aan het verbouwen!
Fort Kijkduin is aan het verbouwen!