Educatie centraal bij Fort Kijkduin
Steeds meer scholen vinden hun weg naar Fort Kijkduin. In februari bezochten zo’n 180 scholieren uit Flevoland het fort en het Atlantikwall Centrum voor een spannende cultuurdag en in maart vond er een conferentie plaats van de Blue School organisatie. In mei komen er nog eens 8 groepen van verschillende scholen uit Den Helder op bezoek in het Atlantikwall Centrum.
Den Helder de meest gebombardeerde stad van Nederland
In mei organiseert Stichting Erfgoed Den Helder de activiteitenmaand ‘Den Helder de meest gebombardeerde stad van Nederland’. De groepen 7 en 8 van de basisscholen in Den Helder en Julianadorp krijgen in dit kader de unieke kans een gratis bezoek te brengen aan het Atlantikwall Centrum in Huisduinen. De kinderen krijgen een inleiding waarin meer verteld wordt over de vele bombardementen op de stad en de uitleg hoe dit samenhangt met het Atlantikwall Centrum.
Cultuurdag
Op initiatief van de docenten biologie en geschiedenis van het Almere college doken de VWO-leerlingen in de 2e Wereldoorlog en de zeebiologie van het aquarium. Tijdens vier workshops in Fort Kijkduin stond de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving centraal. Het Atlantikwall Centrum bood boeiende aanknopingspunten voor een actieve reis door het verleden. Ook gingen de leerlingen met een sleepnet vissen om zo te ervaren wat er allemaal in de zeereep leeft. En dat is begin februari met een stevige westenwind best enerverend!
Blue School conferentie
Het Blue School programma van de Europese Commissie is gericht op onderwijsprojecten voor jongeren. Het Blue School netwerk bestaat uit scholen door heel Europa die zich bezighouden met het behoud van de oceaan voor toekomstige generaties. Blue School organiseerde in maart samen met de gemeente Den Helder een conferentie in Fort Kijkduin om stil te staan bij het belang van educatie over de zeeën en oceanen. Volgens experts is lesgeven over het maritieme leven een belangrijk instrument om de gezondheid van al het water op aarde te bevorderen en zo ‘oceaan geletterdheid’ te stimuleren.