Activiteiten en events

Activiteiten en events

Het spannendste fort van Nederland!

Op Fort Kijkduin is er heel veel te beleven! Naast dat het fort, het aquarium en het museum al een bezienswaardigheid op zich is organiseert Fort Kijkduin ook hele leuke activiteiten en evenementen.
Wat staat er op de planning en wat is er in het verleden al gebeurd?

Herdenking Grote Bombardement
In februari 2023 is het 80 jaar geleden dat het grote bombardement plaatsvond. Den Helder is de meest gebombardeerde stad van het land. Wel meer dan 150 luchtaanvallen hebben hier plaatsgevonden. Stichting Erfgoed Den Helder besteedt aandacht aan deze gebeurtenis door middel van een herdenking. Houd de pagina in de gaten voor meer informatie.

Verleden

Verbouwing aquarium
In het najaar van 2022 heeft het Noordzeeaquarium de lang verwachte verbouwing ondergaan. Een nieuwe expositie en alles is aangepakt: nieuwe verlichting, een nieuw filtersysteem, een verfbeurt en zelfs het polijsten van het acryl bij enkele bassins. Via social media werd het publiek op de hoogte gehouden, hier kun je het proces terugzien!

Kerstvakantie 2022
In de afgelopen opende het Noordzeeaquarium weer! Er waren tijdens de kerstvakantie leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd met het thema aquarium, zoals het zeelaboratorium, een nieuwe speurtocht, er waren duikers op bezoek en kinderen konden een echte zeemeermin ontmoeten.

Rampenfietstocht oktober 2022
In het kader van het thema ‘Wat een ramp!’ van de maand van de Geschiedenis zijn meerdere culturele instellingen in Den Helder bij elkaar gekomen om een leuk programma te vormen rondom dit thema. Den Helder heeft namelijk vele rampen overleefd: branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen en zeeslagen. Vele verhalen liggen verscholen en tijdens de maand van de Geschiedenis in oktober 2022 worden deze verhalen publiekelijk verteld.

Op 4 dagen in oktober kon je mee met de fietstour De rampen van Den Helder. Een twee tot drie uur durend programma waar je op de fiets, begeleidt door een kundige gids, langs de bibliotheek School 7, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum fietst. Bij elk van deze locaties werd een verhaal verteld van een specifieke ramp in Den Helder of omgeving en je leerde welke gevolgen deze ramp had op de stad en haar bewoners. Vanaf de 17de eeuw tot aan de 19de eeuw dateren de verschillende verhalen met elk andere hoofdrolspelers. Halverwege de tocht kregen de deelnemers koffie of thee en iets lekkers.

Fortenfestival september 2022
Op 11 september barstte Fort Kijkduin weer los met het Fortenfestival! Een hoop leuke activiteiten zoals boog-, buks- en katapultschieten werden aangeboden die je zelf ook kon proberen. In voorbereiding op de maand van de geschiedenis in oktober is het thema dit jaar ‘Wat een ramp!’, deze dag zijn er een hoop rampen te ontdekken en te beleven.

Wat niet kan ontbreken is het theaterspel van Figurantengroep OuderwetZ, hierdoor komt het fort echt tot leven! Wasvrouwen laten de ramp van armoede zien en echte Franse soldaten vuren kanonnen af. Tijdens Fortenfestival zijn er naast de schietactiviteiten ook veel leuke dingen te doen voor kinderen zoals een springkussen, knutselworkshops, gezellige historische muziek, visvoerrondleidingen in het aquarium of doe mee aan verstoppertje spelen in de duinen!

Dag van het Wad
Beleef de Waddenzee bij Fort Kijkduin tijdens Dag van het Wad!
Altijd rond eind juni wordt Dag van het Wad gevierd. Daarbij wordt de Waddenzee op alle aangrenzende kustplekken in de spotlights gezet. De ondiepe kustzee behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en dat is heel bijzonder. Fort Kijkduin laat graag zien hoe mooi het leven langs de kust is en neemt je mee op excursie! Bij paal 0 loopt de Noordzee af en begint de Waddenzee, deze paal staat op de pier vlak naast Fort Kijkduin. Bij deze pier kun je tijdens Dag van het Wad met een kundige dierverzorger uit het aquarium boomkorvissen met een klein sleepnet, garnalen vangen met een garnalennetje en krabben tukken met een touwtje en een mossel!