Activiteiten en events

Activiteiten en events

Het spannendste fort van Nederland!

Op Fort Kijkduin is er heel veel te beleven! Naast dat het fort, het aquarium en het museum al een bezienswaardigheid op zich is organiseert Fort Kijkduin ook hele leuke activiteiten en evenementen.
Wat staat er op de planning en wat is er in het verleden al gebeurd?

Verbouwing aquarium
Momenteel is het aquarium onder constructie: er komt een nieuwe expositie en alles wordt aangepakt. Nieuwe verlichting, een nieuw filtersysteem, een verfbeurt en zelfs het polijsten van het acryl staat op de planning. Via de website en social media houden we je op de hoogte!

Kerstvakantie 2022
In de aankomende kerstvakantie opent het Noordzeeaquarium weer! Tijdens de kerstvakantie zijn er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd met het thema aquarium. Meer details volgen!

 

Verleden

Herfstvakantie 2022
Tijdens de herfstvakantie konden kinderen  komen griezelen in Fort Kijkduin. Het was niet alleen spannend, maar ook heel griezelig! Beuk 4 in het fort werd omgetoverd tot griezelschool studeerde je af met een griezeldiploma. Ook kon je stiekem blijven plakken wanneer het fort dichtgaat en aansluiten bij een griezel om te luisteren naar een eng spookverhaal. Op de Grote Griezeldag ging het helemaal los dankzij de figuranten van OuderwetZ Denk aan pompoenen uithollen, kleurplaten kleuren in Halloween-style, leuke spulletjes shoppen in de toverwinkel of zelfs een heuse Heksen High Tea in de griezelkamer! Met de Spooky Speurtocht ontdek je het museum van Fort Kijkduin en door de figuranten van OuderwetZ komt het fort op een spookachtige manier tot leven.

Rampenfietstocht oktober 2022
In het kader van het thema ‘Wat een ramp!’ van de maand van de Geschiedenis zijn meerdere culturele instellingen in Den Helder bij elkaar gekomen om een leuk programma te vormen rondom dit thema. Den Helder heeft namelijk vele rampen overleefd: branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen en zeeslagen. Vele verhalen liggen verscholen en tijdens de maand van de Geschiedenis in oktober 2022 worden deze verhalen publiekelijk verteld.

Op 4 dagen in oktober kon je mee met de fietstour De rampen van Den Helder. Een twee tot drie uur durend programma waar je op de fiets, begeleidt door een kundige gids, langs de bibliotheek School 7, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum fietst. Bij elk van deze locaties wordt een verhaal verteld van een specifieke ramp in Den Helder of omgeving en je leert welke gevolgen deze ramp had op de stad en haar bewoners. Vanaf de 17de eeuw tot aan de 19de eeuw dateren de verschillende verhalen met elk andere hoofdrolspelers. Halverwege de tocht krijgen de deelnemers nog koffie of thee en iets lekkers.

Fortenfestival september 2022
Op 11 september barstte Fort Kijkduin weer los met het Fortenfestival! Een hoop leuke activiteiten zoals boog-, buks- en katapultschieten werden aangeboden die je zelf ook kon proberen. In voorbereiding op de maand van de geschiedenis in oktober is het thema dit jaar ‘Wat een ramp!’, deze dag zijn er een hoop rampen te ontdekken en te beleven.

Wat niet kan ontbreken is het theaterspel van Figurantengroep OuderwetZ, hierdoor komt het fort echt tot leven! Wasvrouwen laten de ramp van armoede zien en echte Franse soldaten vuren kanonnen af. Tijdens Fortenfestival zijn er naast de schietactiviteiten ook veel leuke dingen te doen voor kinderen zoals een springkussen, knutselworkshops, gezellige historische muziek, visvoerrondleidingen in het aquarium of doe mee aan verstoppertje spelen in de duinen!

Dag van het Wad
Beleef de Waddenzee bij Fort Kijkduin tijdens Dag van het Wad!
Altijd rond eind juni wordt Dag van het Wad gevierd. Daarbij wordt de Waddenzee op alle aangrenzende kustplekken in de spotlights gezet. De ondiepe kustzee behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en dat is heel bijzonder. Fort Kijkduin laat graag zien hoe mooi het leven langs de kust is en neemt je mee op excursie! Bij paal 0 loopt de Noordzee af en begint de Waddenzee, deze paal staat op de pier vlak naast Fort Kijkduin. Bij deze pier kun je tijdens Dag van het Wad met een kundige dierverzorger uit het aquarium boomkorvissen met een klein sleepnet, garnalen vangen met een garnalennetje en krabben tukken met een touwtje en een mossel!

Tot slot in het verleden zijn er ook grote evenementen gehouden zoals Halloween, Fort Fairytale en de Museumnacht.