Griezelen tijdens de herfstvakantie

Griezelen tijdens de herfstvakantie

Griezelen in de herfstvakantie op Fort Kijkduin!

Ben jij niet bang? Kom dan in de herfstvakantie naar Fort Kijkduin! Dan staan er een hoop leuke activiteiten op het programma: Het wordt niet spannend op het fort, maar griezelig…!

Tijdens de herfstvakantie worden er namelijk meerdere speciale griezeldagen op Fort Kijkduin georganiseerd speciaal voor kinderen. Zo wordt beuk 4 in het fort omgetoverd tot griezelschool. Als jij alle lessen hebt gevolgd en je strafwerk hebt gemaakt mag je jezelf beschouwen als echte griezel en studeer je af met een griezeldiploma. Je kunt ook stiekem blijven plakken wanneer het fort dichtgaat, zo kun je je aansluiten bij een griezel om te luisteren naar een eng spookverhaal, vervolgens wandel je mee met een rondleiding door Fort Kijkduin. Het is dan al na sluitingstijd, dus alles is best eng zo helemaal in het donker! Deze spooktocht is speciaal voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. De spooktocht maakt je bezoek aan het fort nog langer en leuker. Kom dus op tijd zodat je eerst nog kunt genieten van het aquarium en het museum!

Daarnaast zijn er twee verschillende speurtochten voor 3 t/m 7 jaar en voor 7 t/m 12 jaar. Bij de ene is griezel ‘Jack of the Lantern’ verstopt in de donkere krochten van het fort. Kun jij alles vinden?
Voor de oudere kinderen komt er een andere speurtocht, namelijk de ‘Halloween Scavenger Hunt: Clues, spells and curses!’. Deze tocht neemt je mee door de de donkere gangen van het fort. Deelnemers moeten door middel van aanwijzingen, toverspreuken en vervloekingen de speurtocht op zien te lossen, maar ze moeten wel opschieten, anders blijft de geest van Jack of the Lantern voor altijd door het fort spoken!

Speciaal voor kinderen is er op zondag 23 oktober een Grote Griezeldag georganiseerd! Wat kun je dan allemaal doen? Denk aan horrorpompoenen uithollen, kleurplaten kleuren in Halloween-style, leuke spulletjes shoppen in de toverwinkel of zelfs een heuse Heksen High Tea! Of durf jij je toekomst te laten voorspelen door een ware waarzegster? In de griezelkamer beland je in de werkplaats van de poppenmaker. Met de Spooky Speurtocht ontdek je het museum van Fort Kijkduin en door de figuranten van OuderwetZ komt Fort Kijkduin op een spookachtige manier tot leven. Durf jij langs te komen?

Programma:

Maandag 17 oktober     12:00-15:00       Griezelschool

Donderdag 20 oktober 17:00-18:00       Spookverhaal daarna spooktocht

Zondag 23 oktober         10:00-17:00      Grote Griezeldag: vol met leuke activiteiten voor jong en oud

Maandag 24 oktober     12:00-15:00       Griezelschool

Donderdag 27 oktober  17:00-18:00       Spookverhaal met daarna griezeltocht voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Doorlopend                                                   Griezelspeurtocht kinderen 3 t/m 7 jaar & 7 t/m 12 jaar
Doorlopend                                                   Visvoerdemonstraties in het aquarium + zelf haaien voeren

 

Heb jij de activiteiten zonder angst met succes afgerond? Dan heb je wel een griezeldiploma verdiend!

Noordzeeaquarium
Tussen 15 t/m 23 oktober zijn er dagelijks (m.u.v. vrijdagen) drie voerdemonstraties bij te wonen in het Noordzeeaquarium. Om 12:30 uur wordt de Wrakkenbak of Tunnel gevoerd. Om 14:30 uur is er een voerdemonstratie bij de Roggenbak of Themabak en om 15:30 uur krijgen alle kleine dieren te eten. In de 2e week van de herfstvakantie (24 t/m 30 oktober) zijn er alleen voerdemonstraties om 12:30 en 15:30 uur. Wil je het aquarium nog in oude glorie bezichtigen? Dan is de herfstvakantie je laatste kans. Na 30 oktober gaat de verbouwing van het aquarium van start waarbij de twee beuken en de bassins een flinke upgrade krijgen.

Tijdens de herfstvakantie gelden de reguliere toegangsprijzen. De activiteiten brengen geen extra kosten met zich mee en aanmelden is niet nodig. Voor het verhaal van ‘Jack of the Lantern’ kijk hieronder!

Het aquarium en museum van Fort Kijkduin tot en met 30 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Fort Kijkduin
Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen
0223-612366
info@fortkijkduin.nl

Fort Kijkduin is onderdeel van de Stelling Den Helder.

 

Het verhaal van ‘Jack of the Lantern’, de walvisvaarder uit Huisduinen
Jack, een walvisvaarder uit Huisduinen, bracht zijn avonden graag door met het vertellen van spookverhalen in het fort op Huisduinen. Het fort had een kroeg beneden in de kelder en hoe meer drank de beste man tot zich nam, hoe ongeloofwaardiger de verhalen werden. Op zo’n avond ontmoette hij in een dronken roes de duivel, die maar één ding wilde: bezit nemen van zijn ziel. Maar de listige Jack wist de duivel over te halen om samen met hem nog één glas te drinken.

Op het einde van de avond nam de duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep het muntstuk en sloot hem op in een buidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofd hem tien jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij.

Tien jaar later botste Jack weer op de duivel vlakbij de vuurtoren de Lange Jaap. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom.

Toen de duivel in de boom klom om een mooi exemplaar uit te zoeken, zag Jack zijn kans schoon om met zijn zakmes een kruis te kerven in de stam van de boom. De duivel zat klem in de kruin en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit zijn benarde situatie kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en hij sloeg jammerend op de vlucht.

Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit de hemel, omdat hij met de duivel had geheuld. In de hel wilden ze hem ook niet, omwille van de belofte van de duivel. Jack was verdoemd om eeuwig te dolen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje uit de vuurtoren, waarmee hij zijn lange en donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij gelukkig en hij stak het in een uitgeholde raap.

Sindsdien dwaalt ‘Jack of the Lantern’  door de donkere gangen van Fort Kijkduin, met zijn lantaarn in de hand. Zoekend naar stervelingen die willen luisteren naar zijn spookverhalen