Fort Kijkduin gaat vernieuwen!

Fort Kijkduin gaat vernieuwen! Vanaf 31 oktober 2022

Fort Kijkduin start met het volgende vernieuwingstraject. De expositie van het Noordzeeaquarium wordt gemoderniseerd en krijgt een nieuwe look. In de beuk naast het aquarium komt een nieuwe expositie over de natuur rondom het fort, waardoor er een betere overgang ontstaat tussen het aquarium en het museumgedeelte van het fort.  Het aquarium is vanaf 31 oktober 2022 gesloten. De verwachting is dat het aquarium en de nieuwe expositie tijdens de kerstvakantie weer open is voor het publiek. Het museum en het grootste deel van het fort blijft toegankelijk voor publiek voor een gereduceerd tarief. De gereduceerde tarieven kun je vinden bij de toegangsprijzen.

Aquarium

In twee beuken van Fort Kijkduin is het Noordzeeaquarium te bezichtigen. De bassins tonen vissen en andere zeedieren uit de Noordzee en Waddenzee. Alle aquaria krijgen nu een nieuwe verflaag en alle informatieborden worden gemoderniseerd. Er komen interactieve beeldschermen waar uitvoerige informatie op af is te lezen. Daarbij worden er mooie afbeeldingen van de onderwaterwereld geplaatst met interessante informatie. De route, informatievoorziening en relatie tussen het aquarium en het fort wordt hiermee duidelijker en begrijpelijker. Het grootste aquarium, de doorlooptunnel, was destijds het eerste aquarium van Nederland waar men doorheen kan lopen. Nog steeds is de glazen vloer uniek. Ook dit 250.000 liter water tellende bassin krijgt een upgrade. Verder wordt de verlichting duurzamer en is het filtersysteem al vernieuwd. Een verbetering, voor zowel de dieren als de bezoekers. De dieren zullen geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Expositie ‘Aanvallen en verdedigen’

Omringd door duinen, bos, strand, wad en zee, ligt Fort Kijkduin midden in een oer-Hollands kustlandschap. Hoe en welke dieren leven de dieren in dit landschap? Hoe overleven zij en welke gevaren komen er op hen af? Deze nieuwe expositie geeft antwoord op deze vragen en zorgt voor een mooie overgang van het museumgedeelte van het fort naar het Noordzeeaquarium.

Mogelijk gemaakt door

Deze vernieuwing wordt mogelijk gemaakt het Waddenfonds, Gemeente Den Helder en Provincie Noord-Holland en is onderdeel van een grootschalig plan om het fort toekomstbestendig te maken.

Impressie afbeeldingen: Platvorm, ontwerpers van tentoonstellingen.

Fort Kijkduin gaat vernieuwen!
Fort Kijkduin gaat vernieuwen!
Fort Kijkduin gaat vernieuwen!